Известие

Collapse
No announcement yet.

Книги

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Аз съм чел само Овчарчето Калитко по задължение щото майка ме би тогава,и го искаха от училище задължително.

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
      Е принципно разлика има и аз това казвам. Навремето нямаше и друг жанр, говоря за времена преди няколко десетилетия Имаше си научна фантастика, после излезе това фентъзи.Старата научна фантастика навремето пък, почти изчезна-няма такива автори и прозведения, с това качество.Сега фентъзито процъфтява.
      Та който не е запознат със старите автори сега е момента
      Е, едва ли има някой да не е чел Айзък Азимов (от 'тогавашното' поколение); сега Толкин е много на мода, особено след филма... Иначе аз се зарибих като прочетох началото - 'Дотам и обратно' (в тогавашния превод Билбо Бегинс се казваше Билбо Торбинс; после се разбра, че има още предистория - 'Силмарилион').
      Хубави книги винаги е имало и ще има - независимо от жанра; попадал съм на невероятни неща 'без да искам' - например 'Парфюмът' на Зюскинд (силно препоръчвам, който не го е чел); винаги ще изскочи заек от някой храст...
      пс @фред: не съм чел 'Шогун', преди време се канех, ама така и не го направих - вземам си бележка! (срам ме е да кажа колко още 'задължителни' книги съм пропуснал...)
      Last edited by nhg; d.m.y г., 14:51.
      166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
      x145 1.6 boxer

Comment

азимов порпуснах да го спомена поради простата причина, че за мен той е най-големият в областта на научната фантастика и няма смисъл да се споменава

поне 15 негови книги съм изчел, включително и многобройни разкази

силмарилион се опитах да я чета на английски, но на половината се отказах, защото е много тегава

The Hobbit съм я чел на английски 3 пъти - за мен е в пъти по-добра като история и персонажи от "Властелинът", която съм чел 2 пъти - цялата :X :X
        sigpic
        днес съм в почивка ---

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
          ......

Хм, и аз харесвам The Hobbit повече, ама си мислех, че е защото просто съм започнал с него... А 'Силмарилион' и разните други разтягания предистория-продължение и пр. са ми някакси изсмукани от пръстите - няма го 'първичното'...
          За Азимов: разказите му са уникални, може би любимото ми четиво от научната фантастика - в кратки текстове е по-трудно да развиеш идеите си (мое мнение)
          x145 1.6 boxer

Comment

Български автори не четете ли?То напоследък май няма кой знае колко стойностни неща(български,ако можете ме опровергайте),но имам чувство,че го ударихме на хвалба колко специални и модерни автори четем.
            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
              Български автори не четете ли?То напоследък май няма кой знае колко стойностни неща(български,ако можете ме опровергайте),но имам чувство,че го ударихме на хвалба колко специални и модерни автори четем.
              що пък реши, че е хвалба ?

това чета, това пиша тук

българска литература признавам, че съм чел малко, но просто не ми е допаднало... като ми хареса синапсиса на нещо - чета го
              sigpic
              днес съм в почивка ---

Comment

Я, от известно време не съм влизал във форума и съм приятно изненадан Имам няколко хиляди тома, минали ми пред очите и май няма да се откажа в този живот

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                в този ред на мисли - препоръчайте ми някое хубаво фентъзи, че вече няма какво да чета. Не мога да си намеря втора и трета книга от поредицата "Придводния убиец".

Ако не си чел "Вещерът" на Анджей Сапковски (поляк), я пробвай. Аз сега довършвам последната от седемте (в 8 тома; българчето иска да изкара 2 лева отгоре, разделяйки последното романче), които са маалко по-големи от "пратчетов" формат. На мен много ми допада формата на първите 2 - свързани в история разкази. После си стават романчета.

От четене на професионална литература, напоследък са ми се насъбрали доста класики да чакат реда си, но и до тях ще стигна по някое време
                Други общи препоръки за четене към всички: Библията, Коранът и 1001 нощ, в този ред. Доста помагат за разширяване на мирогледа.
                I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
                Roosevelt

Comment

Fred, моят любим роман на Ремарк е "На западния фронт нищо ново", но щом ти харесва повече "Черния обелиск" мисля, че и филмът "Черна котка бял котарак" също ще ти хареса.
                  Колкото до хубави научно-фантастични романи мисля, че "Ние" на Замятин си заслужава внимението и между другото в момента водя спор дали идеята за всевиждащото око (големия брат) е на Джордж Оруел или на Замятин, някой ако може да помогне в спора моля да се включи.
                  Също така харесвам и Клифърд Саймък, примерно "Котешко лице", това е книга, която акцентира върху силата на човешкото съзнание. Не е лоша и поредицата "Небесните господари" на Джон Броснан, но тези книжки, си мисля, че са само за разтоварване-четеш без да се замисляш.
                  alfa romeo sprint 1984

Comment

Първоначално публикувано от boris037 Покажи съобщение
                    Fred, моят любим роман на Ремарк е "На западния фронт нищо ново", .
                    Е няма правила, всеки си харесва нещо. Но както е казал и nbg по долу, за фантастиката навремето супер автори бяха и Азимов, Артър Кларк, аз лично много харесвам СТ.Лем, абе много са имаше и добра руска школа в тая насако
                    ---------- Post added at 11:41 ---------- Previous post was at 11:37 ----------
                    Първоначално публикувано от nhg Покажи съобщение
                    Е, едва ли има някой да не е чел Айзък Азимов (от 'тогавашното' поколение); сега Толкин е много на мода, особено след филма... Иначе аз се зарибих като прочетох началото - 'Дотам и обратно' (в тогавашния превод Билбо Бегинс се казваше Билбо Торбинс; после се разбра, че има още предистория - 'Силмарилион')....
                    пс @фред: не съм чел 'Шогун', преди време се канех, ама така и не го направих - вземам си бележка! (срам ме е да кажа колко още 'задължителни' книги съм пропуснал...)
                    Да на Билбо съм чел първото издание у нас-Билбо Бегинс до там и обратно, беше през 80 години на миналия век, а Властелина го издадоха след 1989 за пръв път.
                    А специално Шогун е книгата от която разбрах най много за Япония като страна и нрави.
                    Иначе всичко не може да се прочете, но може да се опита, перефраза на един стар вид А това продължение на Властелина чел ли си го, писах го по горе от един рунсак, живее в САЩ, Ник Перумов, не е е лошо, но към края се поизкилиферчва
                    ---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:41 ----------
                    Български автори не чета, освен стари автори, но в последно време нищо не съм чел, май само един ранен роман на Йордан Радичков, за Сибир....
                    Като цяло сега почти не чета, в сравнение с едно време
                    Last edited by fred; d.m.y г., 20:24.
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

Фентъзи жанр си има от преди да почне научната фантастика, не се бъркайте
                      Дори и в момента има различни фантастични произведения, макар големия бум да беше във фентъзито.
                      Нямам навика да помня години и други сухи данни, ако трябва да изпадам в подробности бая ровене в Гугъл ще падне.
                      Прочетете например Студени играчки са звездите, Лабиринта на отраженията и Огледалата или Бляновете на Лукяненко, 10 на -9 + Драконче на Теллалов, Воината на старците и Призрачните бригади на Скалзи, сагата за Ъплифта на Брин, Сага за 7 те слънца на Андерсън, сагата за Стен на Бънч, сагата за Майлс на Бюджолд.
                      Това без да се връщам към класиките, като Роботите/Империята/Фондацията/Гея - Азимов, романите на Саймък... Дюн, Фани мае - Хърбърт, Пръстенов свят (и продълженията) - Нивън и т.н.
                      От фентъзито - Цялата поредица издадена на Фийст, Патрулите на Лукяненко, Последната империя (трилогия), поредицата за Гарваните, поредицата Вещер, Диска на Пратчет (и изобщо всичко негово), Амбър и Размяната на Зелазни, романи на Саймък, всичко на Толкин.

Това се сещам на прима виста... има още и още
                      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщение

Други общи препоръки за четене към всички: Библията, Коранът и 1001 нощ, в този ред. Доста помагат за разширяване на мирогледа.

Аз съм за 1001 нощ ,но все още не съм я започнала .
                        .::se la vita fosse eterna..! tu per chi vivresti ?::.

Comment

Има добри съвременни автори, бих казал на световно ниво. Препоръчвам Георги Господинов- Естествен роман, И други истории .....също Александър Секулов, наскоро четох новата му книга "Островът" много приятна изненада...
                          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

А обичате ли да четете някои книги по няколко пъти?Аз редовно го правя през определени интервали и всеки път ги преосмислям по нов начин.
                            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

А обичате ли да четете някои книги по няколко пъти?Аз редовно го правя през определени интервали и всеки път ги преосмислям по нов начин.
                              Тук мога да се включа и аз! Доста книги съм препрочел поне по два пъти! (както и доста филми съм изгледал поне по два пъти.)
                              От една страна това си е губене на време, което може да се използва за прочитане на нова книга, но от друга- няма начин да не поискаш да се насладиш на даден шедьовър, повече от един път!
                              ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                              ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                              ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                              ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Вече съм го казвал тук: 'Бай Ганьо' съм я чел над 20 пъти; всеки път ме удивлява и намирам нещо ново и за съжаление актуално за момента...
                                x145 1.6 boxer

Comment

Working...
                                X